2024 -Teenage Mutant Ninja Turtles

2024 -Teenage Mutant Ninja Turtles

Snel naar:

Locatie

We zijn dit jaar te gast bij:

Scouting WeWeKabo
Molenstraat 56
4554 CH, Westdorpe

Programma

ScoutsLeiding
Zaterdag 19 oktober
10:00uOpening
10:15uSpel: Levend MonopolyPosten
11:00u
11:30u
12:00u
12:30uPizza deeg maken
13:00uLunch
13:30uPizza bollen maken & toppings voorbereiden
14:00uSpel: KleurenPosten
14:30u
15:00u
15:30u
16:00uPizza bakkenBriketten verdelen
16:30u
17:00u
17:30uAvondeten
18:00u
18:30uOpruimen & afwassen koken
19:00uSpel: Levend StategoPosten
19:30u
20:00u
20:30u
21:00uSluiting
.

Pizza

Materiaal

Per ploeg heb je de volgende spullen nodig om de pizza’s te kunnen bakken:

  • Dutch oven + handschoenen & deksel optil haak
  • 4 Tegels (om de Dutch oven op te zetten)
  • Briketten (1 zak á 3kg)
  • Kom / kleine pan (voor het mengen van het zout met al het water)
  • Afwasteil (minimaal 2 stuks per teil 4 bollen & voorzien van ploegnaam/groepsnaam)
  • Theedoeken (2 stuks om het deeg af te dekken)
  • Bakpapier
  • Deegschraper(s) (om de bollen eenvoudiger uit de teilen te kunnen krijgen)
  • Snijplank
  • Schilmesje
  • Tarp, stokken, scheerlijnen, haringen & hamer (ivm met slecht weer)

Ingrediënten

Een pizzabodem maakt je met 4 ingrediënten: bloem, water, zout & gist. Wij voegen er, voor een beter resultaat, ook wat olie bij.
Met 1 pak patentbloem maak je 7 bollen, dus 7 pizza bodems. Iedere bol zal met onderstaande hoeveelheden een gewicht van ongeveer 240 gram opleveren; ruim voldoende om 1 pizzabodem van 30 cm te kunnen maken.

  • Bloem: 1000 gram
  • Water: 650 ml
  • Gist (droog): 4,4 gram
  • Zout: 22 gram
  • Olie: 10 gram

Bereiden

Stap 1: Mengen van de ingrediënten tot Bulk deeg

Duur: 20-30 minuten

  1. Pak de kom, doe hierin het water en los het zout hierin op door goed te mengen!
  2. Doe de bloem in de afwasteil.
  3. Maak in de bloem een ruime kuil zodat je de bodem kan zien; het zou ongeveer moeten lijken op de binnenkant van een krater.
  4. Giet het zoute water in de ruime kuil.
  5. Meng ongeveer 10% van het bloem met het zoute water totdat het is opgelost.
    Dit doe je door met de toppen van je vingers van 1 hand in het water te cirkelen en telkens een beetje bloem mee te nemen.
    Probeer de klontjes met je vingers kapot te knijpen.
  6. Voeg nu de gist toe en meng alles goed.
    Doe dit door nog steeds met je vingertoppen van die ene hand in cirkels de rest van het bloem met het zoute water te mengen.
  7. Wanneer je merkt dat het moeilijk wordt om te blijven mengen, wordt het tijd om te kneden. Het kneden zal nog ongeveer 10-15 minuten duren; houdt de tijd in de gaten.
    Te kort of te lang kneden zal een minder lekkere pizza bodem opleveren.
  8. Kneden doe je nu met beide handen. Het deeg wat aan je meng-vingers/hand zit, zal vanzelf in de deegbal terechtkomen: don’t worry.
    Gebruik de ‘bal’ van beide handen (dat stuk van je hand wat tussen je pols en je handpalm zit) om het deeg uit te duwen en vervolgens dubbel te vouwen. Draai de teil een beetje en duw de bal weer uit en vouw weer dubbel. Dit blijf je herhalen.
    In het begin zal er nog wat los meel in de afwasteil zitten; zorg dat je deze meeneemt in je deegbal.
    Het kan soms tussendoor helpen, wanneer de deeg wat droger is geworden, boven de teil in je handen te wrijven, maar ga meteen weer verder met kneden.
  9. Voeg als laatste, wanneer al het meel in de bal is opgenomen, ook de olie toe aan het deeg. Zal eerst wat vreemd kneden zijn, maar zal spoedig ook in het deeg opgenomen worden.
  10. Je bent klaar wanneer je een mooi glad, soepel en samenhangend deeg hebt.
  11. Leg je ‘ronde’ bulk deegbal in het midden van de afwasteil.

Stap 2: Rijzen

Duur: 1-2 uur

  1. Leg een vochtige (er druipt geen water meer vanaf) theedoek over de afwasteil heen, zodat er geen opening meer is.
  2. Zorg dat jullie patrouille- & groepsnaam duidelijk op de afwasteil staat.
  3. Breng de afwasteil naar het scouting gebouw.
    Hier staat een leiding om de afwasteil van je over te nemen en het een veilig plekje te geven om het deeg lekker rustig te kunnen laten rijzen.

Stap 3: Opbollen & Toppings

Duur: 10-15 minuten

  1. Haal de afwasteil weer op bij de deur van het gebouw.
    De rest van de patrouille snijd alvast de toppings en bewaard deze afgedekt voor straks.
  2. Pak de tweede afwasteil erbij en zet beide teilen naast elkaar.
  3. Verdeel de grote bol nu in 7 gelijke kleinere bollen.
  4. Verdeel de bollen over de twee afwasteilen; 4 per teil.

Stap 4: Rusten

Duur: 2-3 uur.

  1. Leg op elke afwasteil weer een vochtige theedoek, zoals bij stap 2.
  2. Breng de afwasteilen naar het scouting gebouw om ze verder te laten rusten.

Stap 5: Bakken

Duur per pizza: 6-10 minuten

  1. Haal jullie afwasteilen van het gebouw.
  2. Het kan zijn dat de bollen zo goed hebben gerezen dat ze aan elkaar plakken.
    Met behulp van een deegschraper snijdt je ze weer los van elkaar.
    Let op: zorg ervoor dat je niet teveel aan de deegbollen zit. Je hebt namelijk veel moeite gestoken om het deeg lekker luchtig te maken! Daarom is een deegroller ook geen goed idee om een pizza bodem te maken ;P
  3. In de tussentijd is jullie DO gereed voor het bakken van de pizza’s:
    – de briketten liggen de DO op te warmen tot een zo hoog mogelijke temperatuur,
    – ligt er op de bodem van de DO een vel bakpapier.
  4. Omdat het niet kort valt te beschrijven hoe je een pizzabol uitstrekt tot een goede pizza bodem, heb je hier een filmpje met uitleg hoe je een bol uitstrekt.
  5. Bedek de uitgestrekte pizzabodem met een dunne laag tomatensaus, kaas (niet teveel!) en je toppings. Belangrijk is dat de bodem kan garen, dus gooi je pizza niet te vol anders blijft deze te zacht/vochtig.
  6. Leg de uitgestrekte pizzabodem met de tomatensaus en toppings in de DO, doe de deksel erop en wacht in ieder geval zo’n 6 minuten. Belangrijk is dat je niet tussendoor kijkt; je verliest dan belangrijke warmte voor de pizza om te bakken.
  7. Zorg ervoor dat de DO zo warm mogelijk blijft. Laat dus zoveel als mogelijk de deksel op de DO liggen tussen de pizza’s bakken door.
  8. Waarschijnlijk zal je de eerste pizza nodig hebben om uit te zoeken hoelang jullie baktijd per pizza zal zijn.
  9. Eet smakelijk!

Foto’s van de stappen

Meer informatie

Verhoudingen

Je hoeveelheid bloem is altijd 100%.
Voor de overige ingrediënten gelden de volgende percentages ten opzichte van de bloem zoals we die hierboven hebben beschreven:

  • Bloem – 100%
  • Water – 65%
  • Zout – 2%
  • Gist (droog) – 0,4%
  • Olie 1%

60 regel

Net zoals de verhouding van de ingrediënten is ook de temperatuur is belangrijk voor het resultaat van je deeg. Om de temperatuur ook juist te hebben, mocht je er helemaal voor gaan, gebruik je de volgende formule:

60 – to – tb = tw

  • to = temperatuur van de omgeving,
  • tb = temperatuur van het bloem (= -1*C van ot)
  • tw = temperatuur van het water

Handige links

Disclaimer: Het SuReAc heeft absoluut geen relatie met ItaliëPlein, behalve dan dat het een grote bron van inspiratie en informatie is.